Bescherm jezelf bij het werken op hoogte

Veilig werken is heel belangrijk. Dat onderkent ook de overheid. We zien dan ook steeds vaker dat er regels worden gesteld aan het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Het betreft hier vooral het dragen en gebruiken van de juiste bescherming. Hiermee kun je voorkomen dat je gezondheidsschade oploopt door bijvoorbeeld het inademen van bepaalde gassen of het vallen van grote hoogte.

Er zijn regels voor het werken op een hoogte vanaf 2,50 meter

Vooral aan het werken op grote hoogtes worden strenge veiligheidseisen gesteld. Als je gaat werken op een hoogte die boven de 2,50 meter komt, moet je bijvoorbeeld gebruik maken van een valbeveiliging. Hierbij wordt een grens van 2,50 meter gehanteerd. Men heeft voor deze hoogte gekozen omdat een val vanaf dit punt gevaarlijk kan zijn en levensbedreigende verwondingen kan opleveren. Ook is het gebruik van ladders niet meer veilig als je werkt op zo’n grote hoogte. Sterker nog, het kan zelfs extra risico’s met zich meebrengen, niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Als de ladder omvalt kunnen namelijk ook andere gewond raken. Werken met een valbeveiliging is dan gewoon veel veiliger. Hiermee voorkom je in de eerste plaats dat je van grote hoogte naar beneden valt. In de tweede plaats voorkomt de valbeveiliging dat je vast kom te zitten door de vallijn.

Aan welke voorwaarden voldoet een goede valbeveiliging?

Een goede valbeveiliging moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet een bevestigingspunt zijn waar de beveiligingskabel stevig aan vast zit. Omdat er veel druk op zit moet dit bevestigingspunt oersterk zijn. Verder moet er een harnas zijn waar de werknemer in ‘hangt’. Ten slotte is er de valdemper die ervoor zorgt dat je niet ‘doorvalt’ als je je evenwicht verliest.